Huis De Onbeschaamde Dordrecht

Het huis De Onbeschaamde aan de Wijnstraat 123 in Dordrecht is in 1650-1653 gebouwd. Het ontwerp is van de vermaarde bouwmeester, architect Pieter Post in opdracht van de Dordtse burgemeester Abraham van Beveren (1604-1663). De Onbeschaamde is één van de voornaamste en zuiverste voorbeelden in Nederland van een woonhuis in de stijl van het Hollands Classicisme.

Het huis dankt zijn naam aan de putto, het blote jongetje in het fronton, ook wel ‘De Manneken Pis van Dordt’ genoemd. Het jongetje draagt de wapens van de familie Van Beveren en Ruysch, het eerste bewonerspaar. Het onbeschaamde mannetje was, volgens de overlevering, de inzet van een weddenschap van Abraham van Beveren met zijn broers. Wie durfde de burgerij het meest te tarten met een gewaagde versiering aan zijn woonstee? Winnaar was niet Abraham maar zijn broer Ernest die hem versloeg met gevelornamenten, die zo schokkend geweest moeten zijn, dat zij moesten worden afgebroken. Overigens werd bij een bezoek van Koningin Emma en Koningin Wilhelmina in 1897 zijn kruis netjes bedekt met een oranje sjerp.

Bouwmeester Pieter Post

Van Beveren kocht drie woonhuizen op om zijn dubbelbrede woonhuis te laten bouwen. De Haagse bouwmeester Pieter Post (1608-1669), leerling van Jacob van Campen, was één van de belangrijkste architecten in de 17e eeuw en o.a. architect van Het Mauritshuis en Huis ten Bosch. Het huis De Onbeschaamde is gebouwd in de stijl van het Hollands Classisisme. De gevel van het huis is weergegeven als een klassieke tempel met vier kolosale Corintische pilasters.

In 1657 wordt aan de Korte Engelenburgerkade 18 een vergelijkbaar huis gebouwd dat ook aan Pieter Post wordt toegeschreven.

In Beverenburch

Het naastgelegen middeleeuwse huis aan de Wijnstraat 127 heet In Beverenburch. Het is gebouwd in 1556 en het was het familiehuis van de regenten familie Van Beveren. Het behoort tot de zeldzame midden 16de-eeuwse huizen in vroege renaissancestijl.

De gevel is geheel opgetrokken in witte Belgische natuursteen. Bijzonder is het dat de gevel nooit ingrijpend lijkt te zijn gewijzigd. Ook de inwendige constructie van het huis dateert uit 1556. Na de bouw van De Onbeschaamde’ bleef ‘In Beverenburch’ in gebruik als dienstwoning voor de familie.

In 1910 werd het gebouw onder leiding van de Dordtse architect B. van Bilderbeek verbouwd tot bankkantoor voor De Rotterdamsche Bank.

In 1994 is het gebouw aangekocht door Vereniging Hendrick de Keyser van de gemeente Dordrecht voor het bedrag van een symbolische gulden. De Onbeschaamde is volledig gerestaureerd met de nadruk op de oorspronkelijke bouw en het waardevolle interieur door het Dordtse architectenbureau Lugten Malschaert.

loading map - please wait...

Huis De Onbeschaamde 51.817300, 4.668140

Meer monumenten in Dordrecht

Dordtse gevels

De Dordtse gevel is een typische gemetselde gevel die in de periode 1584 tot 1798 in relatief grote aantallen werd ...
Verder Lezen

De Munt van Holland Dordrecht

Het gebouw De Munt van Holland aan Voorstraat en Doelstraat in Dordrecht is gebouwd in 1376. In het gebouw werd ...
Verder Lezen

Rozenhof Dordrecht

Villa Rozenhof in Dordrecht is in 1890-1893 gebouwd op de plek van voormalige 18e eeuwse buitenplaats Rozen Hof. Het ontwerp ...
Verder Lezen

Huis De Onbeschaamde Dordrecht

Het huis De Onbeschaamde aan de Wijnstraat 123 in Dordrecht is in 1650-1653 gebouwd. Het ontwerp is van de vermaarde ...
Verder Lezen

Het Zeepaert

Het Zeepaert aan de Wijnstraat 113 in Dordrecht is één van de best bewaarde middeleeuwse huizen van Nederland en tevens ...
Verder Lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *