Het gebouw De Munt van Holland aan Voorstraat en Doelstraat in Dordrecht is gebouwd in 1376. In het gebouw werd 6 eeuwen lang de munten van Holland geslagen. In 1555 is De Munt van Holland grondig verbouwd in opdracht van Karel V. Het gebouw kreeg toen ook zijn Muntpoort aan de Voorstraat. Sinds 1837 is het gebouw in gebruik als Vrijmetselaarsloge. Hiermee is de Munt ook nog het oudste in gebruik zijnde logegebouw in Nederland.
Zo’n 600 jaar muntstad Dordrecht
Al in de 13e eeuw werden er al munten vervaardigd in Dordrecht voor het graafschap Holland. Op een munt uit omstreeks 1275 die in 2002 in de Wijnstraat werd gevonden, staat ‘moneta dor-d’ci’ ofwel geld uit Dordrecht. Ook uit een oorkonde van 28 maart 1283 wordt duidelijk dat graaf van Holland dit voorrecht aan de stad heeft verleend. In 1376 kocht hertog Albrecht van Beieren een stuk grond aan de Voorstraat om daarop een Munthuis te laten bouwen.
Zo’n zes eeuwen lang werden in De Munt de munten van Holland geslagen. In 1806 werden door Lodewijk Napoleon de regionale munthuizen opgeheven en vervangen door een centrale Rijksmunt in Utrecht.
Vrijmetselaarsloge
Na de verhuizing naar Utrecht heeft het gebouw een aantal jaren leeg gestaan, totdat een deel in 1836 door scheepsbouwer Jan Schouten werd aangekocht. In 1837 richtte hij het in tot vrijmetselaarsloge en hiermee is De Munt het oudste nog in gebruik zijnde logegebouw van Nederland. Het pand is te bereiken via het Muntpoortje of de Doelstraat. Boven de ingang aan de Doelstraat bevindt zich een gevelsteen met de symbolen van de Vrijmetselaars. Het interieur van de toen ingewijde tempel is vrijwel ongewijzigd gebleven. In 1986 is het gebouw gerestaureerd waardoor het veel van zijn 16e eeuwse aangezicht terug heeft gekregen.
loading map - please wait...
Meer monumenten in Dordrecht
Dordtse gevels
Verder Lezen
De Munt van Holland Dordrecht
Verder Lezen
Rozenhof Dordrecht
Verder Lezen
Huis De Onbeschaamde Dordrecht
Verder Lezen
Het Zeepaert
Verder Lezen