Hier vind je een overzicht van architectuur in Dordrecht. Bijzondere gebouwen, historische – en moderne architectuur, architecten in Dordrecht, verschillende bouwstijlen en de architectuurgeschiedenis die het verhaal vertelt van de ontwikkeling van Dordrecht.
Architectuur hoogtepunten in Dordrecht
Bekijk hier de top 10 lijst architectuur en andere bijzondere gebouwen die je bij een bezoek aan Dordrecht moet hebben gezien.
’t Zeepaert
Wijnstraat 113
bouwjaar: ca. 1495
best bewaarde Middeleeuwse huis van Nederland
Huis De Onbeschaamde
Wijnstraat 123
bouwjaar: 1653
Architect Pieter Post, voornaamste voorbeeld van woonhuis in de stijl van het Hollands classicisme.
Tomadohuis
Stationsweg 4
bouwjaar: 1962
Modernistisch icoon van architect Huig Maaskant
Bekijk de architectuur hoogtepunten Dordrecht en andere bijzondere gebouwen in Dordrecht
Architecten Dordrecht
In Dordrecht zijn een aantal Dordtse architecten werkzaam geweest die zeer productief waren in de stad. George Nicolaas Itz (1799-1869) was stadsbouwmeester en hij ontwierp o.a. de nog vier oude bestaande bruggen in het centrum en het Stadhuis van Dordrecht. De Dordtse architect Huibert Willem Veth (1833-1909) kreeg o.a. opdracht voor de eerste sociale woningbouw in Dordrecht en de opvallende arbeiderswoningen aan de Hallincqhof. Hendrik Adrianus Reus (1872-1935), zijn vader was ook een bekende architect in Dordrecht, ontwierp veel gebouwen die op de gemeentelijke monumentenlijst staan. Hij werkte vanaf 1917 samen met zijn compagnon Van Bilderbeek (1876-1955). Hun architectenbureau is nog steeds actief in Dordrecht onder de naam Lugten Malschert Architecten.
Naast deze Dordtse architecten staan in Dordrecht ook veel gebouwen van bekende (inter)nationale architecten zoals Pieter Post, de belangrijkste Hollandse architect in de 17e eeuw. Rond 1900 hebben de Amsterdamse architecten Eduard Cuypers, A.L. Van Gendt en de Rotterdamse architecten J. Verheul Dzn en Willem Kromhout een aantal gebouwen ontworpen in de 19e eeuwse Schil Dordrecht dat tegenwoordig de status van beschermd stadsgezicht heeft. Veel gebouwen van architect Sybold van Ravensteyn zijn gesloopt in Nederland. In Dordrecht staan nog twee parels; De Holland (1937) tegenwoordig het Onderwijsmuseum en de verbouwing van Schouwburg Kunstmin.
Na de Tweede wereld Oorlog wordt plannen gemaakt voor sanering van de binnenstad. Delen van het historisch centrum worden gesloopt en maken plaats voor nieuwbouw. Architect Carel Weeber ontwerpt de wijk Bleijenhoek met 500 woningen en het modernistische kantoorgebouw Tomadohuis is van de Rotterdamse architect Huig Maaskant.
Meer over de bouwgeschiedenis in Dordrecht
Architectuur rondleiding in Dordrecht
In Dordrecht worden diverse architectuur rondleidingen gegeven door City Dordrecht Tours. De stadswandeling architectuur en de fietstour architectuur zijn zeer de moeite waard.