Tomadohuis Dordrecht

Het Tomadohuis op de hoek van de Burgemeester Raadtsingel en de Stationsweg is een modernistisch gebouw van (inter) nationale betekenis. Het Tomadohuis is in 1962 gereed gekomen. Het kantoor en dienstwoning zijn ontworpen door architect Huig Maaskant in opdracht van de firma Tomado dat een afkorting is van Van der Togts Massa-artikelen Dordrecht. Het gebouw is een gemeentelijk monument.

De firma Tomado produceerde allerlei hulpmiddelen voor in het huishouden. Al in 1955 wordt in Etteleur voor de firma Tomado de modernste fabriek van Nederland geopend, ook naar het ontwerp van architect Maaskant. Op 20 augustus 1959 wordt de eerste paal geslagen voor het Tomadohuis in Dordrecht. Het kantoor komt op de plaats van de villa Simpang van architect Eduard Cuypers. Het pand tegenover het Station Dordrecht gaat de nieuwe grote entree vormen naar de oude binnenstad.

Modernistisch Icoon

Het Tomadohuis was revolutionair voor zijn tijd, zowel het ontwerp en het materiaalgebruik, de zeer moderne installaties en het interieur.

Het gebouw bestaat uit 6 verdiepingen op een plint van twee verdiepingen waarvan de gevels volledig uit glas bestaan. De volledige constructie rust op twee dragende schijven die volledig met zwart marmer zijn bekleed. De bovenverdiepingen zijn aan de buitenkant bedekt met witte tegeltjes om een groot contrast met de donkere ramen te creëren. ’s Nachts gingen er in de vensterbanken speciaal ontworpen TL-armaturen aan zodat het contrast met de (dan donkere) buitenmuur werd omgekeerd.

De onderste twee verdiepingen waren volledig open ruimte. Hier bevond zich een lounge-achtige entree met de door Ludwig Mies van der Rohe ontworpen Barcelona-fauteuils. Ook de kantoorverdiepingen bevatten geen enkele tussenmuur, waarmee men grote open ruimtes creëerde.

Vooruitstrevende techniek

Het personeel kwam aan de achterkant van het gebouw binnen met een roltrap wat zeer vooruitstrevend was voor die tijd. Hiernaast had het gebouw allerlei zeer moderne snufjes zoals beveiligingscamera’s, elektrische archiefinstallaties, airconditioning, elektrische luxaflexen van 32 meter lang, een bordenwasmachine, elektronisch aangestuurde  buizenpostsystemen, liften voor post en voedingswaren, vuilstortkokers en elektrisch gekoelde drinkwaterfonteintjes.

Lichtkunstwerk Tomadohuis

Blikvanger aan het gebouw was het 15.000 kilo hangende glazen kunstwerk van Joop van den Broek, dat overdag als lichtbron fungeerde en ’s nachts van binnenuit oplichtte. Doordat dit grote object slecht werd onderhouden begonnen in de jaren 1970 stukken af te vallen. In 1982 is het verwijderd en vervangen door een kunstwerk dat geen licht doorliet. Ook dit kunstwerk is verwijderd. Sinds oktober 2016 hangt het uit zes glazen panelen van ruim 4 bij 2,5 meter kunstwerk getiteld ‘Wind Mee’ van de Tilburgse kunstenaar Rob van Trier aan het gebouw.

Herontwikkeling tot café en appartementen

Het Tomadohuis is in 2015 gekocht door een projectontwikkelaar die het pand grondig heeft gerenoveerd en getransformeerd tot een appartementencomplex met 54 lofts. Op de begane grond is een deel van het oorspronkelijke ontwerp hersteld. Hier is nu cafe restaurant Buddingh gevestigd.

loading map - please wait...

Tomadohuis 51.808107, 4.668610 Tomadohuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *