V&D Dordrecht transformatie

Het pand van de voormalige V&D in Dordrecht wordt getransformeerd tot winkels met daarboven woningen. De nieuwe eigenaar ReShape Properties wil de winkels rond het VenD-pand in Dordrecht slopen en vervangen door nieuwe winkels met daarboven 60 woningen.

Transformatie

In oktober 2019 verkocht vastgoed maatschappij Syntrus Achmea twee grote winkelblokken in hartje Dordrecht aan Reshape Properties waaronder het V&D-pand en het naastgelegen blok met winkels. Het gaat in totaal om ruim 18.000 m2 aan winkelvastgoed gelegen aan de Voorstraat, het Statenplein en de Statenplaats. De nieuwe eigenaar wil het blok herontwikkelen. Op de bovenverdieping van blok moeten ongeveer 60 appartementen komen. Op het straatniveau blijft plek voor winkels en horeca. Op dit moment zijn onder meer Sport 2000 en D-reizen er huurder.

Vertraging bouw

De winkels aan de Kolfstraat, Tolburgstraat en Statenplaats moeten tijdelijk verhuizen naar andere winkelpanden in de stad. D-Reizen heeft net een nieuw huurcontract afgesloten voor 5 jaar, maar is wel al aan het kijken naar een andere ruimte. Echter wil Sport 2000 niet weg van de locatie. De winkel heeft drie verdiepingen en heeft genoeg oppervlakte nodig. Hierdoor zou de verbouwing vertraging kunnen oplopen.

Leegstand

Het pand staat al sinds het faillissement van de V&D in 2016 leeg, afgezien van een paar tijdelijke verhuringen van de begane grond. Plannen voor invulling door onder meer horeca, woningen en sportartikelenreus Decathlon bleken telkens niet haalbaar. 

V&D gebouw 1931 architect Kuyt

Het gebouw van de V&D in Dordrecht is in 1931 gerealiseerd en ontworpen door architect Jan Kuyt (1884-1944), de huisarchitect van Vroom en Dreesman. Naast Dordrecht ontwierp hij filialen in Den Haag (1930) Maastricht (1932), Haarlem (1933), Utrecht (1934), Amsterdam (1934) Amersfoort (1934) en Enschede (1939).

Architect Kuyt ontwikkelde een bijzondere architectuurstijl. Hij gebruikte zowel de rondingen, bijzondere composities en detailering van de Amsterdamse School als de reusachtige raampartijen van de Nieuwe Zakelijkheid. Enkele elementen die vaker terugkomen zijn de grote glazen gevels in een omkadering van bakstenen vlakken boven een begane grond van natuursteen. Aan de zijdes zorgen verticale (vaak ronde) accenten en torens voor een spanning in de compositie.

loading map - please wait...

V&D Dordrecht 51.814518, 4.667687

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *