De Zilvervloot Dordrecht

De Zilvervloot is een gebouw aan het Admiraalsplein in de wijk Wielwijk in Dordrecht. Het is in 2005 gerealiseerd en bevat 130 woningen en een winkelcentrum. Het ontwerp is van de Belgische architecten Lucien Kroll en Dag Boutsen in opdracht van Woonbron. Het spectaculaire gebouw is de katalysator van de de vernieuwing van de naoorlogse woonwijk Wielwijk waar de problemen zich opstapelden.

De Zilvervloot is een spectaculair woonwinkelcomplex, dat op het eerste gezicht chaotisch en overdadig oogt maar eigenlijk een helder en gestructureerd antwoord is op de veelheid aan verschillende eisen en wensen van bewoners en winkeliers. Het bevat niet één maar negen gebouwen die als een collage aan elkaar zijn gemonteerd.

De Belgische architect Lucien Kroll is één van de pioniers op het gebied van informele ‘spontane’ architectuur en bewonersparticipatie.

In hoofdopzet bestaat het complex uit een groot bouwblok rond een verhoogde binnentuin en een openbaar plein. Onder het gehele complex bevindt zich een parkeergarage. De begane grond wordt grotendeels ingenomen door winkelruimtes. Vanaf de collectieve binnentuin op de eerste verdieping is vrijwel het gehele complex via galerijen, corridors en verticale stijgpunten te bereiken. Plattegronden, buitenruimtes, gevels en materialen zijn bepaald op basis van een beperkt aantal ingrediënten, maar zodanig gecombineerd dat een optimale variatie is ontstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *