De Holland Dordrecht

Het gebouw de Holland met het adres de Burgemeester de Raadtsingel 97 in Dordrecht is in 1939 opgeleverd. Het gebouw is ontworpen door architect Sybold van Ravesteijn in opdracht van het verzekeringsbedrijf De Holland van 1859. Het gebouw heeft sinds 2007 de status van gemeentelijk monument. Tegenwoordig is Het Onderwijsmuseum hier gevestigd.

De Holland was een verzekeringsmaatschappij in 1859 in Dordrecht opgericht door De Kanter en Lotsy. Het kantoor startte aan de Wijnstraat. De zaken gingen voorspoedig waardoor werd gezocht naar grotere nieuwe representatieve kantoorruimte op het terrein naast de pas geopende Krispijntunnel.

Architect Sybold van Ravensteyn

Het ontwerp van De Holland is in de bijzondere barokke bouwstijl van Sybold van Ravesteyn (1889-1980). Deze stijl gebruikte hij ook in de ontwerpen van dierentuin Blijdorp in Rotterdam en Theater Kunstmin in Dordrecht. Het pand is heel rijk gedecoreerd en in die zin afwijkend van het modernisme. Maar Van Ravesteyn gebruikte wel moderne bouwtechnieken, bouwde in beton en met stalen kozijnen. Het gebouw kreeg al snel de koekjestrommel door het platte dak waarop precies in het midden een kleine ovale boven verdieping uitstak en daarbovenuit weer een schoorsteen, de dekstel met het handvat van de trommel. De Holland van 1859 is één van de weinige gebouwen van Van Ravensteyn die niet zijn gesloopt. Al scheelde dat niet veel.

Bijna gesloopt

Nadat de Holland was gefuseerd met De Utrecht en die op hun beurt waren opgegaan in Amev en Fortis verdween het verzekeringsbedrijf uit Dordrecht.

Vanaf 1985 werd het oorspronkelijke ontwerp van De Holland totaal verknald doordat supermarkt Albert Heijn en later de Kwantum beide zijgevels over de gehele lengte had laten uitbreken en had voorzien van grote metalen aanbouwen, de kelder werd parkeergarage, ornamenten verdwenen en het originele interieur werd er helemaal uit gesloopt. 

In 2004 werd het pand voor 2,4 miljoen euro aangekocht door de gemeente Dordrecht die een nieuwe bestemming voor het gebouw probeerde te zoeken.

Sinds medio 2015 is De Holland het nieuwe onderkomen van het Onderwijsmuseum dat voorheen in Rotterdam zat. Bierman Henket Architecten heeft hiervoor het gebouw geheel in oorspronkelijke staat gerestaureerd.

loading map - please wait...

De Holland 51.808100, 4.665110

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *